Traseu de o zi către Vârful Moldoveanu

Există un traseu în Munţii Făgăraş pe care poți ajunge pe Vârful Moldoveanu şi să te şi întorci într-o singură zi. Auzisem de mai demult de Valea Rea dar în vara lui 2014 m-am documentat mai mult pe această temă.

În 5 iulie am trecut la fapte. Traseul ales a fost următorul: am mers cu mașina până la Nucşoara unde am rămas peste noapte. Dimineața am pornit pe drumul forestier care urmărește Râul Doamnei pana la lacul de acumulare Văsălatu şi continuă pe Valea Rea până la Stâna lui Burnei. Drumul până la Stână îl apreciez având vreo 30 şi ceva de kilometri şi este practicabil până la capăt chiar şi pentru o mașină de oraș. De la Stâna lui Burnei (altitudine circa 1300 de m) pornim pe jos pe traseul marcat cu triunghi rosu şi care însoțește Valea Rea, până în căldarea Valea Rea şi apoi până în șaua de la Portița Viştei unde se întâlnește cu traseul de creasta, marcaj bandă roșie. Urmăm traseul de creastă spre vest urcând Vârful Viştea care e geamănul Vârfului Moldoveanu. De pe Moldoveanu continuăm spre sud pe Piciorul Moldoveanului, traseu triunghi albastru până în căldarea Galbena. În extremitatea de sud a căldării Galbena găsim traseul cruce albastră pe care ne întoarcem fix la Stâna lui Burnei, urmând cu aproximație pârâul Zbuciumatul.

Iată-ne ajunși la Stâna lui Burnei. Ziua este perfectă pentru urcat, senină, caldă şi fără vânt. A fost un an foarte bogat în ploi şi pâraiele curg zglobii din toate direcțiile. Asta înseamna că vom avea apă până aproape sub creastă.

 

Vf Moldoveanu_001_stana lui

Valea Rea, ramura de est, sare peste pragul căldării glaciare formând cascade vizibile de la distanță.  Un șirag de oi ne-a luat-o cu mult înainte şi e pe punctul de a trece muchia căldării.

Vf Moldoveanu_002_pragul glaciar_sirag cde oi

 

Urcăm traseul ce însoțește valea şi care e destul de abrupt.

Vf Moldoveanu_003_in sus spre valea rea

Cărarea trece pe lângă roci stratificate cu o alcătuire interesantă. Vf Moldoveanu_004_roci stratificate

 

La un moment dat pe cerul senin se profilează o pasăre mare cu un zbor planat, maiestuos. E o acvilă de munte (Aquila Chrysaetos), o raritate; este probabil unul din puținele exemplare care mai zboară prin munții noștri.

Vf Moldoveanu_005_acvila 1

Acvila face câteva ture şi apoi dispare în spatele muntelui Buduru Mare. Vf Moldoveanu_007_acvila 3

Vf Moldoveanu_008_acvila 4

Ne apropiem de pragul glaciar şi avem în sfârșit vizibilitate asupra obiectivului final: trapezul format din vârfurile Viştea Mare şi Moldoveanu.

Vf Moldoveanu_009_trecem pragul glaciar

Căldarea Văii Rele e un loc atât de primitor şi de calm încât râul ar trebui să primească un alt nume mai sus de cascade.

Vf Moldoveanu_010_caldarea glaciara Valea Rea

 

Urcăm prin dreapta piramidei către șaua Portiţa Viştei. Pe măsură ce creștem în altitudine începe să se vadă refugiul cu același nume.

Vf Moldoveanu_011_urcam spre saua

 

Ajungem în creastă în Portiţa Viştei şi avem în sfârșit vedere pe partea cealaltă a munților, spre Transilvania. Valea Viştei e străjuită de Muchia Zănoaga în dreapta şi Muchia Viştea Mare pe stânga.

Vf Moldoveanu_012_vedere spre Transilvania din saua

 

Urcăm mai departe spre Viştea şi traseul de creastă se arată tot mai bine conturat în urma noastră.

Vf Moldoveanu_013_vedere spre saua

 

Vf Moldoveanu_014_vedere spre saua_2

 

Ajungem pe Viştea Mare, acest vârf care este al treilea din ţară (2527 de metri) dar care este lipsit de glorie, în vecinătatea lui Moldoveanu, fiind întotdeauna doar o scurtă escală către trofeul final.

Vf Moldoveanu_015_varful Moldoveanu e aproape

Parcurgem creasta de o sută de metri între Viştea şi Moldoveanu si cucerim în sfârșit cel mai mare vârf al României. În spatele nostru Viştea tronează deasupra Transilvaniei care de la această înălțime pare un șes vast.

Vf Moldoveanu_016_varful Vistea Mare 2

 

Spre est vedem Lacul Vestic Valea Rea şi căldarea acestuia, străjuită la nord de Vârful Hîrtopul Ursului 2461 de metri.

Vf Moldoveanu_017_Lacul Valea Rea

 

Continuăm spre sud pe o crestă care conduce spre Curmătura Moldoveanului, pe traseu cu marcaj triunghi albastru. În spatele nostru vârful Moldoveanu are forma unei piramide.

Vf Moldoveanu_018_Vf Moldoveanu ramane in urma

 

Intrăm în căldarea Galbena. Aici sunt mai multe lacuri, majoritatea cu apă mică, dar cel mai mare dintre ele şi cel mai adânc, Lacul Galbena, ne întâmpină cu apele sale de smarald.

 

Vf Moldoveanu_019_Lac in Caldarea Galbena 1

Nu găsim traseul cruce albastră dar cu siguranță trebuie să fie în extremitatea de sud a căldării Galbena.

Spre est se vede Muntele Muşetescu, masiv, având cele doua vârfuri de peste 2500 plasate la răsărit de Moldoveanu: Vârful Dara 2500 de metri şi Vârful Hârtopu de 2506 metri.

Vf Moldoveanu_020_Lac in Caldarea Galbena 2

 

Trecem prin căldare şi ne strecurăm cu abilitate printre turmele de oi reușind să nu stârnim câinii ciobănești. La un moment dat dintr-o colibă ieșiseră la soare o adevărată haită de dulăi dar nu ne-au observat.

Vf Moldoveanu_021_Lac in Caldarea Galbena 3

 

Pajiștile sunt încă viu colorate şi proaspete deși e miezul verii. Bujorii de munte sunt încă înfloriți şi arată bine de la distanță. Dacă te apropii de flori se observă ca sunt pe punctul de a se ofili.

Vf Moldoveanu_022_Platoul Galbena

 

Vf Moldoveanu_023_Lac in Caldarea Galbena 4

 

Regăsim traseul cruce albastră şi ajungem la Curmătura Pojarnei. De aici avem o panoramă largă asupra primei părți a traseului din acea dimineață: vedem Valea Rea de Est şi Valea Rea de Vest cum înconjoară muntele Buduru Mare.

Vf Moldoveanu_024_Reintalnim valea Rea

 

Pe traseul de coborâre abrupt întâlnim şi un Alunar (Nucifraga caryocatactes) Vf Moldoveanu_026_Alunar2

 

Înainte de a intra în pădure pe ultima porțiune a traseului privim din nou către valea Rea. În fundal de la stânga la dreapta tronează vârfurile Hârtopu Ursului 2461 m., Galbenele 2456 m. şi Gălăşescu Mare 2470 de metri.

Vf Moldoveanu_025_Reintalnim valea Rea 2

 

*

Alte excursii consemnate:

Update în 2016: am descoperit şi parcurs un traseu scurt şi extrem de spectaculos şi accesibil în munţii Făgăraş: Valea lui Stan.

Update 2 – iulie 2016 – un alt traseu de făcut într-o zi din Bucureşti este Vârful Bucşoiu

Update august 2016 – o nouă excursie în Piatra Craiului

Update ianuarie 2017 – Vârful Lespezi iarna

Update mai 2017 – Lacul Călțun

Dacă vreţi ceva din cu totul altă ligă, vă propun o excursie la EVEREST BASE CAMP (2017).

Sai dacă vă plac vulcanii vă propun unul din Africa: Kilimanjaro.

4 gânduri despre &8222;Traseu de o zi către Vârful Moldoveanu&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s