Lupi în Dobrogea ?

Nu am muncit pentru această întâlnire. Nu m-am documentat, nu am căutat urme, nu am cules poveşti, nu am adulmecat. Dar am cutreierat prin Dobrogea cam 30-40 de zile pe an. Şi la un moment dat am avut noroc, am dat nas în nas cu o pereche de lupi sălbatici.

*

Update, 8 martie 2019

După ce pozele au fost văzute de multă lume au apărut tot mai multe dubii că animalele pozate sunt lupi. În tot cazul se observă diferenţe fată de lupul întânit în Carpaţi. Pare mai probabil ca animalele văzute să fie hibrizi de câine cu lup, sau poate doar câini sălbăticiţi. Asemănarea cu şacalul pare destul de improbabilă. Opiniile au fost exprimate doar pe baza acestor poze. Doar o analiză genetică (pe bază de excremente sau păr prelevate) ar putea da un verdict definitiv.

*

Mai văzusem o dată un lup în Dobrogea la distanţă, la marginea unei păduri. Crezusem că e şacal dar lumea s-a uitat la poze şi a confirmat.

sumar 2017_15_primavara_sacal 01

În 3 martie 2019 mă plimbam pe câmpuri. Vremea era însorită, miezul zilei. Mă uitam după păsări dar era destul de pustiu, migraţia o fi început în Africa dar prea puţini mesageri au ajuns deja în Romania.

Am reperat doi posibili şacali pe câmp la distanţă. Am repoziţionat maşina pe direcţia lor şi, spre surprinderea mea, au continuat să se apropie.

dobrogea_3 mar19_canis 01 med

dobrogea_3 mar19_canis 02 med

dobrogea_3 mar19_canis 03 med

dobrogea_3 mar19_canis 04 med

Pe măsură ce se apropiau asemănarea cu şacalii era tot mai mică. Mersul diferit, picioarele lungi, alura zveltă, gâtul puternic, coada erau diferite de ale şacalului meschin.

dobrogea_3 mar19_canis 06 med

dobrogea_3 mar19_canis 05 med

Animalele au continuat să se apropie.

dobrogea_3 mar19_canis 07 med

dobrogea_3 mar19_canis 08 med

dobrogea_3 mar19_canis 09 med

Blana îi camuflează perfect în peisaj şi e greu să-i reprezi atunci când stau pe loc.

dobrogea_3 mar19_canis 10 med

dobrogea_3 mar19_canis 11 med

dobrogea_3 mar19_canis 12 med

dobrogea_3 mar19_canis 13 med

Dobrogea are câteva păduri, unele relativ mari, dar cred că destul de puţin întinse pentru un lup care obişnuieşte să mărşăluiască zeci de km într-o noapte. Carnivorele sunt nevoite să străbată terenurile deschise.

dobrogea_3 mar19_canis 14 med

dobrogea_3 mar19_canis 15 med

Dobrogea e destul de pustie cu sate mici şi rare. Un animal sălbatic precaut poate cutreiera neobservat relieful vălurit fără să se întâlnească cu oameni la distanţe riscante. Aparent aceşti lupi prinseseră curaj şi ştiau să evite o ambuscadă. Tolerau zgomotele făcute de maşini agricole.

dobrogea_3 mar19_canis 16 med

Am avut şi foarte mult noroc să tolereze prezenţa maşinii mele. Evident, am făcut poze dinăuntru, evitând să fac zgomote inutile.

dobrogea_3 mar19_canis 17 med

dobrogea_3 mar19_canis 18 med

Unul din lupi s-a apropiat de culmea dealului unde a scrutat depărtările pentru un minut.

dobrogea_3 mar19_canis 19 med

dobrogea_3 mar19_canis 20 med

dobrogea_3 mar19_canis 21 med

dobrogea_3 mar19_canis 22 med

dobrogea_3 mar19_canis 23 med

Apoi a dispărut fără urmă.

dobrogea_3 mar19_canis 24 med

9 gânduri despre &8222;Lupi în Dobrogea ?&8221;

  1. E foarte bine ca a reaparut si ca exista. E singurul dusman adevarat al sacalului care prolifereaza acolo in sud. E adaptabil la mediu si asta e un lucru foarte bun pentru ca nu isi conditioneaza prezenta de existenta unor importante trupuri de padure. La cat mai multi pentru a tine in sah populatia de sacali!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Ma bucur ca am găsit aceasta postare,va mulțumesc. Prin 2017 am văzut si eu în padurea zonei Hârșova și nimeni nu ma crezut,cui spunean zicea ca sunt nebun și nu are cum sa fie lupi la noi in zonă. Acum nu m-ai am nici o îndoială sunt foarte sigur ca era lup.

      Apreciază

      1. Vă mulţumesc pentru comentariu. Din păcate animalele văzute de mine în sudul Dobrogei nu e sigur că erau lupi. Au fost discuţii la data când am publicat articolul, inclusiv cu specialişti din organizaţia Wolflife. Este mult mai probabil să fie câini sălbăticiţi sau corcituri lup-câine. Singura dovadă concludentă ar fi fost analize genetice pe baza fecalelor. Dar rămânem cu speranţa că poate, undeva în Dobrogea, alergă nişte lupi liberi.

        Apreciază

    1. Au fost ceva discuţii când am postat pozele. E improbabil să fie şacali, nu seamănă, am văzut mulţi şacali în Dobrogea şi alte locuri dar erau diferiţi. Mult mai probabil este să fie câini sălbăticiţi (mulţi au spus că seamănă cu ciobănescul cehoslovac), corcituri de lup cu câine sau o chiar lupi chinuiţi de traiul într-un mediu ostil. Doar analizele genetice ar fi putut elucida misterul.

      Apreciază

      1. Categoric, posibilitatea de a fi hibrizi e mare. Lucrarea urmatoare pe care o recomand, arata ca lucrurile pot fi teribil de surprinzatoare, chiar uluitoare, in cazul hibrizilor: https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rsos.150450

        Blana de iarna (mai ales), habitatul primavara, lumina fac dificila determinarea sigura.

        In plus datele despre lupi, iarna si primavara in stepa dobrogeana din perioada de dinainte de a fi otraviti in masa sunt putine.

        Oricum, orice imagine cu sacali, road kill sau in teren, in toate anotimpurile, cu telefonul mobil, cu aparatul foto sau video … va ajuta in viitor.

        In tarile unde se practica vanatoarea, analizele genetice nu sunt o problema, chiar daca au fost macinate de razboi.

        Apreciază

Lasă un comentariu