Noaptea în creasta Pietrei Craiului

Ultimele excursii la munte din vara asta au avut un obiectiv precis: să petrec o noapte în creasta Pietrei Craiului, sub cerul înstelat. Obiectivul a fost atins pe jumătate şi anume în partea care a ţinut de mine: am ajuns pe creastă şi am campat acolo;  însă cerul nu a fost înstelat îndeajuns pentru a poza firmamentul.

Piatra Craiului sunt mai tot timpul învăluiţi în nori însă e de ajuns să vezi o dată creasta descoperită în depărtare pentru a te îndrăgosti de aceşti munţi.

Piatra Craiului, creasta văzută din Postăvaru. Diferența de nivel a crestei principale faţă de orășelul Zărnești de la poale (720 de metri) este între aproape 1200 de metri (Vârful Turnu, situat cel mai aproape de Zărnești, 1911 metri) şi peste 1500 de metri (Vârful La Om de 2238 de metri, cel mai înalt din Piatra Craiului).

02_Piatra Craiului vz din Postavaru 01

 
Piatra Craiului, creasta văzută din Bucegi.

Piatara Craiului mountain, Romania

 
Planul era să fac tabără la Vârful Ascuţit, abordând un traseu cât mai direct. Tura urma să se desfăşoare pe o porţiune relativ restrânsă din extremitatea crestei nordice. Aşa se vede din Fundata creasta nordică, pe întinderea dintre vârful Turnu (la dreapta) şi Ţimbale (la stânga). În mica deschidere din pădurea de sub vârful Turnu se zăreşte şi cabana Curmătura.

01_Piatra Craiului nordica vz din Fundata 01

Prima dată aveam de gând să urc pe Valea Crăpăturii pe care mai fusesem de câteva ori doar în coborâre.

*

Prima descindere nu a fost cu succes. Prognoza meteo era nu foarte optimistă. După mai multe căutări am ajuns să foloses site-ul Meteoblue care dă şi o prognoză multimodel cu mai multe variante de a estima timpul probabil. Pentru  ziua respectivă prognoza multimodel arăta şi variante cu posibilă ploaie şi chiar trăznete.

Am pornit spre munte după serviciu, cu trenul. Am ajuns in Zărneşti pe la 11:15 şi am pornit pe jos pe drumul spre Plaiul Foii. Aveam de gând să pun cortul undeva pe o pajişte la ieşirea din Zarneşti astfel încât dimineaţa să fiu aproape de urcarea în valea Crăpăturii. Însă după peripeţiile cu urşii de camping din Buşteni dintr-o săptămână anterioară mă hotăram greu să aleg un loc de dormit. Atmosfera era închisă, nemişcată, fără vânt, cu nori deşi care se mai spărgeau din când în când, făcând loc lunii. Ca printr-un făcut somnul mi-a sărit de tot, aşa că am pornit-o spre Plaiul Foii pe întuneric. Am mers prin noapte pierzând noţiunea timpului. La un moment dat m-a prins din urmă o maşină şi am făcut cunoştinţă cu Costin de la Supercamp.ro. El m-a dus la tabăra de copii instalată dincolo de Plaiul Foii unde am campat şi eu. A doua zi de dimineaţă am plecat spre creastă dinspre Plaiul Foii aşa că a trebuit să abordez un alt traseu spre vârful Ascuţit. Am urcat pe la Refugiul Diana şi apoi la bifurcaţie am ales Brâna Caprelor (căci există una şi în Piatra Craiului). Deşi am pornit la drum cu 4 litri de apă cantitatea s-a dovedit insuficientă. Odată ajuns în creastă aveam mai puţin de un litru şi ziua era încă lungă şi fierbinte.

Vârful Turnu şi Piatra Mică văzute din Padina Popii.

09_ Vf Turnul si Vf Piatra Mica vz din Padina Popii 02

Vârful Turnu văzut din Padina Popii. În vale este drumul spre Plaiul Foii iar în depărtare se vede Măgura Codlei.
 

09_ Varful Turnu vz din Padina Popii 01

Mi-am dat seama că trebuie să abandonez creasta şi m-am retras pe partea cealaltă a muntelui la Cabana Curmătura, pe traseul Carol Lehman.

09_ Cabana Curmatura vz din traseul Carol Lehman 01

Noaptea mi-a arătat că am avut totuşi noroc să rămân fără apă şi să mă retrag, pentru că a tras o ploaie zdravănă şi la un moment dat s-au auzit şi nişte bubuituri grozave. Probabil că noaptea în crestă printre fulgere ar fi fost cel puţin terifiantă.

*

În a doua excursie am fost un pic mai organizat. Am ajuns cu acelaşi tren de 11:15 la Zărneşti însă am pornit spre Valea Prăpăstiilor şi am pus cortul la intrarea în defileu, lângă cabana Gura Râului. Dimineaţa am urcat la Cabana Curmătura care e mai aproape de creastă (diferenţa de nivel de 680 de metri faţă de excursia precedentă unde asaltul a fost de 1300 de metri) şi are surse de apă tot timpul. După un mic dejun tihnit am pornit spre creastă fără să mă grăbesc alegând traseul prin Vârful Turnu.

Prima oprire a fost belvederea de deasupra Văii Crăpăturii.

03_Piatra Craiului _Valea Crapaturii 01

Apoi urmează hornurile abrupte prin jgeaburi calcaroase.

04_Piatra Craiului _deget de Piatra 01

05 Piatra Craiului _jgheab cu lantz 01

Traseul are porţiuni destul de tehnice, cu lanţuri şi locuri în care trebuie să te  caţeri cu ambele mâini.

06 Piatra Craiului _traseu spre vf Turnu 01

Cabana Curmătura

07_Piatra Craiului _traseu spre vf Turnu 02

În locurile ferite de vânt şi ierboase de lângă creastă vegetaţia e într-un moment de maximă înflorire şi nenumăraţi fluturi te întâmpină la tot pasul. Printre aceştia cel mai frecvent întâlnit era Fluturele Rosu (Aglais urticae).

08_Piatra Craiului _fluture rosu_aglais urticae 01

După o urcare în care nu am vrut să fiu contra-cronometru am ajuns la Vârful Ascuțit. Sunt mulți alți călători pe munte care au avut același obiectiv ca mine, deci vârful e aglomerat. Adăpostul e deja plin şi se pun corturi. În general în creasta Pietrei Craiului sunt extrem de puține locuri le în care poţi monta un cort, realmente relieful nu-ţi permite decât cu greu să găsești doi metri pătrați la orizontală şi fără pietroaie.
 
11_Piatra Craiului _corturi la Vf Ascutit 01

Apoi au urmat câteva ore în care am așteptat să vină noaptea.

09_Piatra Craiului _creasta vz de la Vf Ascutit 01

Creasta spre sud văzută din Vârful Ascuţit. Undeva în capăt este şi Vârful La Om, cel mai înalt din masiv.

10_Piatra Craiului _creasta vz de la Vf Ascutit 02

Nori uşori zboară pe deasupra noastră dar nimic amenințător. Nu sunt nori de ploaie.

16_Piatra Craiului _Vf Padina Popii 01

Pentru mine, amenințarea cea mai mare a Crestei sunt furtunile cu fulgere. Am reperat câteva puncte, destul de multe, în care am presupus că a lovit cândva trăsnetul: o porțiune de vreun metru-doi diametru în care pământul este sterilizat, nu a mai crescut nimic şi jnepenii de pe margini au fost pârjoliți.

14_Piatra Craiului_urma traznetului 01

Dar în noaptea asta prognoza nu indica furtună sau ploaie.
 
13_Piatra Craiului _Plaiul Foii vz de la Vf Ascutit 02

Valea Bârsei şi cabana Plaiul Foii

13_Piatra Craiului _Plaiul Foii vz de la Vf Ascutit 03

15_Piatra Craiului _refugiu  la Vf Ascutit 01

17_Piatra Craiului _soare se duce la culcare 01

Noaptea a fost foarte vântoasă. Pe deasupra Crestei vântul alungă pâcle de densităţi diferite. Stelele nu se văd bine; cel de-al doilea obiectiv acela de a poza galaxia este imposibil de atins.

Răsăritul se naşte greu, razele se luptă să străbată negurile sfâşiate de vântul alert.

22_Piatra Craiului_Rasaritul la Vf Ascutit 04

18_Piatra Craiului_Rasaritul 01

19_Piatra Craiului_Rasaritul 02

Este uluitor modul cum momentele de aparent senin sunt succedate rapid de ceţuri apărute din neant. Vântul naşte nori aruncând umezeala versanţilor în înălţimea rece a crestei.

20_Piatra Craiului_Rasaritul 03

O capră neagră se plimbă curioasă prin tabăra încă adormită.

21_Piatra Craiului_capra neagra viziteaza tabara 01
 
21_Piatra Craiului_capra neagra viziteaza tabara 02

Am strâns tabăra şi am pornit pe drumul de întoarcere spre Cabana Curmătura, pe traseul direct ce pleaca fix de sub Vârful Ascuţit.

Pe drumul de întoarcere am norocul de a observa repera una din păsările foarte rare şi specifice stâncăriilor montane: Fluturaşul de stânca (Tichodroma muraria).

23_Piatra Craiului_Fluturasul de stanca 02

23_Piatra Craiului_Fluturasul de stanca 01

23_Piatra Craiului_Fluturasul de stanca 03

23_Piatra Craiului_Fluturasul de stanca 04

23_Piatra Craiului_Fluturasul de stanca 05

23_Piatra Craiului_Fluturasul de stanca 06

*

Referinţe:

Ultima excursie îndelung documentată în Piatra Craiului fusese in 2013, un tur de forţă cu urcare pe Lanţuri, străbătut Creasta nordică de la vârful La Om până la vârful Padina Popii şi retur la Plaiul Foii.

 

 

5 gânduri despre &8222;Noaptea în creasta Pietrei Craiului&8221;

  1. Foarte frumose fotografiile cu Fluturasul de stanca..Felicitari pentru ca sunt si dificil de realizat
    Profesor dr.ing Zeno Sparchez Cluj ,(ornitolog amator ).
    Am vazut si eu fluturasul pe drumul spre \Marele grohotis si deasemenea in Cheile prapastii/ unde si cuibarea .
    .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s