Anul când vine gaia

Exista o vorbă românească, astăzi poate uitată, “Te ia gaia!”, adrestă mai ales copiilor neastâmpăraţi. Un prieten credea că trimite la zeiţa Gaia, dar e improbabil ca ţăranul român să fi făcut aluzie la mitologia greacă. Pur şi simplu se gândea la o pasăre de pradă din fauna locală. Găile s-au rărit mult în ziua de azi. Conform Societăţii Ornitologice Române există Gaia roşie (Milvus milvus), extrem de rară pe la noi şi care nu cuibăreşte aici, şi Gaia neagră (Milvus migrans) care mai apare din când în când, mai ales în anotimpurile de migraţie.

Zilele astea (august 2022) ornitologii şi birdwatcherii noştri s-au bucurat de vizita unei găi roşii, în Dobrogea. Am fost şi eu în pelerinaj şi am reuşit câteva poze pentru colecţia personală.

gaie 1_1

gaie 2_1

Iată şi o poză cu o gaie negră, spre a observa diferenţele dintre cele două specii Gaia roşie are culoarea specifică şi o coadă mult mai bifurcată.

gaie 2_Bruna 2

Gaia roşie patrulează într-un peisaj tipic de canara dobrogeană.

gaie 3_1
gaie 4_2

Mai mult decât atât, ornitologii şi birwatcherii au avut anul asta şi surpriza de a vedea tot în august o altă specie înrudită: Gaia cenuşie (Elanus caeruleus). De regulă trăieşte în regiuni calde din Africa şi sudul Eurpei. Probabil că vremea caldă şi secetoasă de anul asta a dat curaj unei găi cenuşii să exploreze spre nord coasta Mării Negre şi aşa ne-am bucurat de această vizită scurtă.

Pun spre exemplificare o poză de Gaie cenuşie văzută în Africa.

Serengeti_17sep18_04_gaie cu aripi negre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s