Everest Base Camp – partea a V-a, ţinta

La amiaza celei de-a şasea zile de trekking am ajuns la Gorakshep, ultima aşezare de pe traseu. Mai avem două obiective de atins în călătoria noastră: Everest Base Camp – tabăra de bază – şi apoi urcarea pe Kala Patthar, un „deal” de 5550 de metri de unde poţi vedea Everestul şi toată zona înconjurătoare. Trebuie să hotărâm în ce ordine le facem pentru că nu avem decât o singură încercare pentru fiecare. După cum a fost vremea în ultimele zile, de regulă dimineaţa e perfect senină dar pe parcursul zilei încep să se formeze nori care acoperă vârfurile. Decizia e să mergem în după-amiaza asta la Tabăra de Bază şi vom urca pe Kala Patthar mâine în zori pentru privelişte.

Episodul 8 – Everest Base Camp

Dela Lobuche La Gorakshep_13

Aşadar continuăm drumul pe marginea gheţarului Khumbu.

EBC_oct 2017_01

Nuptse.

Dela Lobuche La Gorakshep_11

EBC_oct 2017_02

Poate o să fiţi dezamăgiţi dar Tabăra de Bază nu e un loc prea interesant, energia e dată de celebritate şi nu de pitorescul real al zonei.

EBC_oct 2017_04

E pur şi simplu un maidan uriaş de gheaţă şi bolovăniş într-un fund de vale. Şi nu, nu se vede Everestul de aici!

EBC_oct 2017_03

Din acest punct e greu de înţeles traseul către vârf. Gheţarul Khumbu o ia la un moment dat în sus la  dreapta, către valea Western Cwm de unde izvorăşte. Ca să ajungi acolo trebuie să urci infama cascadă de gheaţă – Khumbu Icefall – care a răpit foarte multe vieţi în labirintul veşnic mişcător de crevase şi seracuri.

EBC_oct 2017_05

Evident, sute de turişti au ajuns în acelaşi timp cu noi. Cocoţaţi pe maldăre de moloz, turiştii marchează momentul cu poze al căror fundal e indevitabil neinteresant.

EBC_oct 2017_06

EBC_oct 2017_07

Dacă ai făcut traseul la Everest Base Camp e obligatoriu să nu te limitezi la vizitarea taberei propriu-zise ci trebuie să urci pe Kala Patthar, ca să culegi toate roadele călătoriei.

Episodul 9 – Khala Pathar

Ca într-o veritabilă ascensiune montană ne-am planificat să ne trezim cu noaptea în cap şi să urcăm la lumina lunii şi a frontalei pentru a întâmpina zorii la altitudine.

Everestul este ascuns asemenea unui ou mare într-un cuib. Nu se vede decât de la distanţă mare şi din anumite direcţii. Dacă te apropii, crestele înconjurătoare blochează privirea. Din apropiere, ca să-l vezi trebuie la rândul tău să te cocoţi pe ceva. În 1951 Eric Shipton şi Edmund Hillary, în recunoaşterea pentru atacul asupra Everestului, au trebuit să se urce pe vârful Pumori – de fapt mult mai dificil tehnic decât Everestul – ca să vadă Western Cwm, valea care se deschide deasupra gheţarului Khumbu, posibilul drum spre ţelul suprem.

Oamenii obişnuiţi nu pot urca pe Pumori dar dealul Khala Pathar e la îndemâna aproape oricui.

Turişti în noapte.

kala Patthar_oct 2017_02

Pe măsură ce urcăm la lumina lunii, Everestul începe să se arate puţin câte puţin din spatele lui Nuptse (7861).

kala Patthar_oct 2017_01

Deşi vremea a fost senină, la această altitudine noaptea a vopsit Kala Patthar cu un strat de promoroacă ce luminează drumul în bătaia lunii.

kala Patthar_oct 2017_03

Dincolo de Kala Patthar, parabola Pumo Ri de 7165 de metri domină cerul.

kala Patthar_oct 2017_04

Zorii îşi anunţă venirea punând o diademă de aur pe creştetul Zeiţei Sagarmatha.

kala Patthar_oct 2017_06

kala Patthar_oct 2017_07_Bis

Sub noi valea Kumbu începe să se lumineze. De aici se văd toate lanţurile montane pe lângă care am trecut în călătoria noastră de la Namche.

kala Patthar_oct 2017_08

Ama Dablam – vârful acuţit din stânga – apoi lanţul Hinku Himal în plan depărtat, Tabuche şi Cholatse masivul din dreapta.

kala Patthar_oct 2017_09

Urcarea pe Kala Patthar e mai lungă decât am crezut. Dar deja se vede vârful. Zeci sau sute de oameni sunt deja acolo.

kala Patthar_oct 2017_10

Everest şi Nuptse în aşteptarea soarelui.

kala Patthar_oct 2017_11

Undeva în jurul orei şase dimineaţa, soarele izbucneşte orbitor exact la încheietura dintre Everest şi Nuptse, pe deasupra South Col.

Sunrise between Everest and Nuptse

Traseul este inundat de lumină.

kala Patthar_oct 2017_12

Am ajuns în vârful Kala Patthar la 5550 de metri.

kala Patthar_oct 2017_13

Pumo Ri.

kala Patthar_oct 2017_14

Panorama spre vest de la Kala Patthar.

kala Patthar_oct 2017_15

kala Patthar_oct 2017_16

Privind spre nord – nordvest dintr-un balcon de pe Kala Patthar, lanţul ce desparte Nepalul de China.

kala Patthar_oct 2017_17

Everest şi Nuptse; în vale: gheţarul Khumbu şi Tabăra de Bază.

kala Patthar_oct 2017_18

Începem coborârea spre Gorakshep, e timpul să ne întoarcem.

kala Patthar_oct 2017_19

kala Patthar_oct 2017_20

*

<<– episodul anterior – Everest Base Camp – partea a IV-a (de la Dingboche la Lobuche şi apoi la Gorakshep)

*

Dacă vă plac vulcanii vă propun unul din Africa: Kilimanjaro.

 

10 gânduri despre &8222;Everest Base Camp – partea a V-a, ţinta&8221;

  1. Este o cronică superbă, plină de imagini poetice și detalii intrigante. Fotografiile sunt realizate cu multă măiestrie și surprind munții în toată gloria lor, după părerea mea neavizată. Am citit cu multă poftă de aventură și, deși sunt tare departe de a mă numi cu adevărat „munțoman”, aspir să ajung la astfel de culmi ale experienței. Bravo!

    Apreciază

    1. Mulţumesc pentru comentariu. Adevărul e că pozele şi vorbele pot exprima destul de puţin grandoarea peisajelor din Himalaya. Să ştii că o excursie cum e cea la Everest Base Camp nu este un vis de neatins. Există firme din România care organizează – la tarife decente – plecări în cele două sezoane: primăvara (aprilie-mai) şi toamna (octombrie-noiembrie). E mai convenabil toamna pentru că atunci nu se fac ascensiuni înalte şi lipsesc alpiniştii, cabanele fiind ceva mai libere. Deşi este solicitant fizic din cauza efectului altitudinii, nu e un traseu tehnic cu cerinţe deosebite. Între miile de turişti cu care m-am intersectat pe drum erau oameni de toate vârstele posibile.

      Apreciază

      1. E încurajator să știu că nu e un ideal, ci ceva mai degrabă tangibil, un scop. Baiul meu e acum de costuri, student fiind (am căutat prețuri orientative de la Extreme Expeditions). Dar e o experiență în care vreau să investesc, când voi putea 😀

        Apreciază

      2. În Nepal am întâlnist şi trei tineri români ce călătoreau pe cont propriu, low cost fără ghizi şi aranjamente. Deci se poate şi aşa. Un coleg s-a apucat de voluntariat în Nepal şi a călătorit mult în zonă. Sunt o mulţime de căi de a vedea lumea cu bani puţini.

        Apreciază

  2. Salut Vali,

    Impresionant ceea ce ai vazut si ceea ce ne-ai transmis si noua. Este si visul meu sa ajung acolo. Sper sa si reusesc. Toate bune. Alica

    Apreciază

Lasă un comentariu